Concept [Opdrachten]

1
a. Wat is de definitie voor concepting van Jan Rijkenberg?

“Concepting gaat om het op de markt brengen van merken die een gedachtegoed vertegenwoordigen: Visies, houdingen, overtuigingen, motivaties, taal-golflengtes, interessevelden, wereldbeelden en ‘werelden’ die voor consumenten oproept of hen inspireert.”


B Wat is de definitie voor concept van Goos Geursen?

“Een aanduiding voor een ruw plan, een opzet ergens van, een schets. Daarnaast is ‘concept’ een voorstelling, opvatting, gedachte.


c In welk opzicht komen hun definities overeen en en in welk opzicht verschillen zij van elkaar.

Wanneer we beide definities gaan vergelijken valt op dat beide het hebben over een gedachtegoed en  opvattingen. Het grootste verschil tussen beide definities zit hem het feit dat Jan Rijkenberg het begrip meer filosofie meegeeft. Hij spreekt over wereldbeelden en inspiraties. Terwijl Goos Geursen het meer heeft over de feitelijke eigenschappen an een concept.

2
a. Verklaar de begrippen zoals in vraag 1 met voorbeelden uit de film en televisiebranche.

Goos Geursen zou ‘de goude kooi’ als volgt gaat definieren: Het idee voor de goude kooi komt voor uit een brainstormsessie binnen John de Mol productions. Gedurende de brainstormsessie kwam het idee voor de goude kooi naar boven. Het idee was om zes deelnemers op te sluiten voor een jaar in een luxe villa, de winnaar zou een groot bedrag krijgen. Het idee was eigenlijk een samenvoeging van diverse concepten die op het moment van bedenken acties waren.

Een voorbeeld voor Jan Rijkenberg is bijvoorbeeld de film ‘An Incovenient truth’. De film die beschrijft wat de gevolgen zijn voor de mens voor de komende 50 jaar zoals het broeikaseffect is een goede film die past bij het gedachte goed van Jan Rijkenberg.


b. Aan welke eisen moet een goed tv/ filmconcept voldoen?

Er zijn een aantal eisen die worden gesteld aan een goed tv/filmconcept. Allereerst is er natuurlijk de haalbaarheid, het nieuwe concept moet immers haalbaar zijn. Ten tweede moet het natuurlijk ook een compleet nieuw concept zijn. Het moet daarnaast ook goed aansluiten bij de doelgroep en een goede achterliggende gedachte hebben. Het concept moet dus bestaat een synopsis (samenvatting/schets van een film of boek), een vorm en een motivatie aan het publiek.

c. In hoeverre verschilt dit van bovengenoemde theorien?

Als we het gaan vergelijken met de definitie van bijvoorbeeld Goos Geursen, die spreekt over een ruw plan, een opzet ergens van, een schets. En we vergelijken deze met een tv/filmconcept dat zit het grote verschil hem in de verhaal die ontbreekt bij een ‘standaard’ concept. Een tv/filmconcept is meer dan alleen een gedachte of opvatting over een concept. Verder bevat het ook duidelijk de vorm die het concept moet gaan krijgen.

3
Bekijk een advertentie of commercial en ontleed deze aan de hand van de drie niveaus van Geursen.

4
Geef een voorbeeld van positioneren en van concepting en verklaar de verschillen

Het begrip positioneren en concepting zijn twee verschillende onderdelen. Bij concepting is er het geloof in de commuincatie als dragger van de continuiteit van het merk. Bij de propositie, het concept is immers impliciet (bij de conceptie) ‘gepositioneerd’. Er hoeft later geen fictieve ‘waarde’ aan te worden toegevoegd.

Positioneren is het door een bedrijf aannemen van een positie in het hoofd van de consument. Dit doet het bedrijf om zich te onderscheiden van de concurrent. Bij concepten moet meer gedacht worden aan producten/diensten, bijvoorbeeld Blackboard.

5
Beargumenteer de volgende stelling: concepting is meer dan een concept .

Concepting is het proces naar een uiteindelijk concept. De definitie van concepting verklaart dit ook:

Concepting is het spannende proces waarin een veelheid van ideeën uit de brainstorm wordt vertaald naar onderscheidende en effectieve concepten.

6
Geef in eigen woorden weer wat het begrip concept in enge zin en in ruime zin betekent.

In de enge zin van de betekenis kan gezegt worden dat een concept een product of dienst is. In de ruime zin van de betekenis kan er gezegt worden dat er ideeen op papier worden gezet en uit deze ideeen komt uiteindelijk een concept.

7 Hoe ontstaan originele ideeen en is dit alleen voor uitvinders en kunstenaars weggelegd? Verklaar je antwoord.

Mensen krijgen ideeen of anders gezegd ideeen worden in mensen geboren. Om ideeen te krijgen moet een mensen wel een aantal blokkades opheffen, het zo genoemde ‘out-of-the-box’ idee. Ongestructureerd creatief denken, het willen toelaten van totaal andere ideeen. De beste ideeen komen voort uit dingen die je voelt en niet uit analystisch vaststellen van ideeen.

gemaakt door: Mark de Keijzer

Plaats een reactie