Concept [Belspel]

6 10 2008

Fout concept | Belspel

“Een belspel is een spel op de televisie of radio waarbij de kijkers of luisteraars kunnen bellen of berichtjes sturen om het antwoord op een vraag te raden en daarmee een prijs mee te winnen. De belspelletjes vallen in Nederland onder de gedragscode promotionele belspellen en zijn uitgezonderd van de wet op de kansspelen mits zij voldoen aan een aantal voorwaarden.” (wikipedia.nl)

Het concept

We kennen dit concept allemaal van de televisie, de zogenaamde “Call-TV”. De belspellen waren o.a. te zien op RTL, SBS en Veronica. De bedoeling van het concept is door middel van allerlei verschillende raad-spellen op televisie,  mensen aan te zetten tot bellen en hiermee prijzen kunnen winnen.

 

Het belspel concept, een fout concept

De belspellen waren jarenlang op RTL, SBS en Veronica te zien tot ze onlangs allemaal van de televisie af werden gehaald. Sinds November 2007 zijn er dan ook geen belspellen meer op de televisie. Na verschillende klachten van diverse partijen (Ministerie van Justitie, RTL , SP) is er een onafhankelijk onderzoek naar het concept gedaan door FOID. Hieruit bleek dat de belspellen de regels overtreden en een oneerlijk verloop hebben.

Wat is er nu fout gegaan met dit concept? Het concept is op meerdere vlakken oneerlijk en bedrieglijk voor de klant die eraan meedoet. Het begint allemaal met de presentatoren die je proberen te manipuleren en te overtuigen. Voorbeelden hiervan zijn overtuigen dat er niet veel mensen kijken en te makkelijke puzzels en woorden om te raden. Tevens is het moeilijk om überhaupt te kunnen reageren doordat de computer te veel mensen tegenhoud, terwijl de kosten maar liefst €0,60 per gesprek zijn. Daarnaast wordt er een grote worst voor je neus gehouden van bijvoorbeeld “bel nu en win €25.000!”, terwijl de werkelijke kans hierop vrijwel nihil is. En aangezien de jackpot digitaal wordt gespeeld, kan de producent het spel manipuleren bij het juiste antwoord.

 

 

Bron:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Belspel

http://www.nrc.nl/media/article1778332.ece/Belspellen_liggen_onder_vuur

Door: Yosri El-Achheb


Acties

Information

Plaats een reactie