Trend [Verleden III]

29 09 2008

Megatrend: Individualisering

Maxitrend: Hippiecultuur

Microtrend: diverse kleding

 

De periode 1960-1970 was een zeer bewogen decennium, met veel belangrijke gebeurtenissen waaronder het “flower power” tijdperk. In deze jaren veranderden veel op het gebied van cultuur, politiek en wetenschap.  Hierbij moet je denken aan de protesten van de Vietnam oorlog, maanlanding, ontkerkeling, emancipatie, seksrevolutie etc. Ook Nederland kreeg de ene cultuurschok na de andere te voorduren. Deze megatrend zorgde voor veel opschudding in de wereld en veranderde de culturen over de hele wereld tot wat ze nu zijn.

Uit deze trend is naar voren gekomen dat de mensen vrijer gingen denken, individualiseerde en hun eigen mening naar voren brachten. De mensen wilden los komen van de bestaande maatschappij en zich richten op de natuur, het spirituele en dematerialisatie. Ze verzetten zich tegen de kerk en openen zich op seksueel gebied. De mensen die aan de flowerpower meededen werden ook wel hippies genaamd. Deze hippies vormden een hele nieuwe cultuur met andere waarden en normen dan voorheen.

 

“de hippies hadden hun eigen smaak qua muziek, kleding, interesses maar ook qua denkwijze. Ze zetten ze zich af tegen de oudere generatie, zo ontstond er een conflict tussen jong en oud. In de jaren ’60 was er sprake van een welvaartsstaat, een kapitalistische maatschappij waar de overheid veel invloed had en eigenlijk alles draaide om materiële zaken zoals geld. De jongeren vonden dat deze maatschappij hen niet genoeg vrijheid gaf, ze wilden niet leven volgens de oude normen en waarden.” http://www.07700.06sc.thinkquest.nl/cultuur.html

 

 

De markt speelde hierop in door muziek, concerten zoals woodstock en kleding om de hippiecultuur heen te bouwen. Zelfs busjes werden omgedoopt in zogenaamde hippiebus (zie afbeelding). Flower power drukte zich ook uit in de kleding:  fleurige patronen en kleuren, haarbanden, slippers, ruwkatoenen hemden, wijdvallende kleding (vaak naar Indiase snit), of juist superstrakke kleding: de hotpants en de minirok.

 

 

Bron:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Flower_power

http://www.07700.06sc.thinkquest.nl/index2.html

 

Door: Yosri El-Achheb


Acties

Information

Plaats een reactie