Joop van den Ende

29 10 2008

Joop van den Ende is op 23 februari 1942 in Amsterdam geboren. Hij volgt een opleiding tot timmerman en technisch tekenaar. Hij wil zelf artiest worden, maar Joop is niet zo talentvol. Daarom opent hij in 1962 een feestartikelenwinkel en een theaterbureau.
Begin jaren zeventig begint hij zijn eerste theaterproductie. In de daaropvolgende jaren maakt Van den Ende verschillende succesvolle televisiepogramma’s, zoals de ‘Playbackshow’, ‘de Soundmixshow’, ‘Goede tijden Slechte Tijden’ en ‘Big Brother’.
In 1989 begint Joop van den Ende de televisiezender TV10. Deze zender krijgt echter geen toestemming om uit te zenden in Nederland. Enkele jaren later mislukt ook zijn televisiezender Sport7.

Joop van den Ende opent in 1993 het Circustheater in Scheveningen met de musical ‘The Phantom of the Opera’.
In 1994 gaat hij samenwerken met zijn tot dan toe grootste concurrent John de Mol. Samen richten ze het bedrijf Endemol op, dat enkele jaren later naar de beurs gaat.
In de eerste helft van de jaren negentig probeert Joop van den Ende door te breken op Broadway met de musical ‘Cyrano’. Deze musical flopt echter, waardoor Joop van den Ende grote financiële verliezen lijdt. Ook het televisiepretpark Showbizz City uit 1997 kost hem veel geld en levert weinig op.
Zijn gezondheid neemt in 1999 af. Hij besluit daarom in 2000 uit Endemol (dat inmiddels is gekocht door het Spaanse Telefonica) te stappen. Hij verkoopt zijn belang van 26%, wordt miljardair en richt zich voortaan volledig op het produceren van grote musical in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten.

Gemaakt door: Michiel van Horssen


Acties

Information

Plaats een reactie